Jonge turnsters huis uit

Aaa Gelezen op afterschool pagina van Emmen.nu:


Carlijn_sanne_emmennu WEERDINGE – Sanne Groen (10) en Carlijn Blekkink (11) uit Weerdinge verblijven volgend schooljaar bij een gastgezin in Heerenveen. Beide meisjes willen later als prof turnen. Turncentrum sportstad Heerenveen gaat de meisjes 23 uur per week trainen.
Al drie jaar lang reist het duo af naar Heerenveen om daar te trainen. Elk jaar dat ze ouder worden hopen de wekelijkse trainingsuren zich op. Thans was de verhoging naar 23 uur niet te combineren met school in Weerdinge, waar ze elke dag de les vroegtijdig moesten verlaten.
Ook was het voor de ouders geen doen, 5 maal per week pendelden ze tussen Heerenveen en Weerdinge. Dit is een logische vervolgstap, vertellen moeders Hennie Groen en Anneke Blekkink. ’’Ze zijn hier al zo lang mee bezig. Je kan het niet tegenhouden, ook al is het moeilijk en niet leuk.’’ Beide meisjes vinden het wel prima. ’’Leuk’’, zeggen ze beiden. ’’Het maakt mij niet zoveel uit,’’ vertelt Carlijn. Haar vriendin heeft het gastgezin al ontmoet. Leuke mensen, vindt ze.

Beiden begonnen als lid van de gymvereniging in Weerdinge. Het selectiegroepje was te klein en Unido uit Emmer-Compascuum bood uitkomst. Drie keer in de week trainden ze in een klein zaaltje in Roswinkel. De trainster bespeurde talent en bracht ze vervolgens onder in Heerenveen.

De jonge turnsters zijn net terug van vakantie. Jaarlijks zijn ze slechts drie weken vrij. In de schoolvakanties wordt stug doorgetraind. ’’Het liefst nog een training extra, want ze hebben vakantie,’’ vertelt de moeder van Carlijn. De talentjes vinden het allesbehalve jammer dat hun vrije tijd is verminderd. ’’Als je zoveel traint, mis je dat na de vakantie weer,’’ weet Sanne.

Na de vakantie staan soms twee trainingen op een dag op het schema. De meiden zijn enthousiast en willen er helemaal voor gaan. Toch vindt Carlijn het aan de ene kant jammer dat ze de O.B.S De Esdoorn in Weerdinge moet verlaten. ’’We hebben een hele leuke groep en ik heb vrienden hier.’’ Door de aderen van Sanne stroomt het bloed van een avonturier. ’’Het maakt mij niet zoveel uit dat ik de basisschool verlaat, ja, ik weet niet,’’ zegt ze stralend.

In totaal overnachten ze drie maal in Heerenveen. Elke zondag is om drie uur ’s middags het vertrek richting Friesland. ’’Naast de zondagavond slapen ze dinsdag en donderdag daar,’’ vertelt moeder Hennie.

Carlijn komt volgend jaar voor het eerst uit in de Jeugd 1 Eredivisie, waar het oefenstof zelf bedacht moet worden. Sanne turnt nog in de categorie pupil 2 waar de oefeningen zijn voorgeschreven. Beiden mogen tot de subtop van Nederland worden gerekend. Carlijn eindigde vorig jaar tijdens het Nederlands Kampioenschap als zesde. Sanne kon daar niet aan meedoen vanwege een langdurige blessure. Tien maanden was ze uitgeschakeld, niet bepaald een rustperiode. De training ging in aangepaste vorm verder.

Tot hun zestiende worden ze getraind op alle onderdelen. Als het beide meisjes ligt mag het onderdeel Balk wel geschrapt worden. ’’Of hij moest wat breder zijn,’’ lacht Carlijn. Wat betreft het favoriete onderdeel zijn ze eensgezins: de vloer, de vrije oefening op muziek.


3 gedachten over “Jonge turnsters huis uit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s