Krantenartikel 'Nieuws en Zo'

In Emmen verschijnt eens per 2 weken een krantje "Nieuws en Zo’. Pas geleden heeft een journalist een interviewtje gehouden met Sanne Groen en mij. Het is niet duidelijk te lezen en zal het daarom overtypen. Nieuws_en_zo

Deze en volgende maand gaat het er weer om spannen voor een tweetal Emmer topturnstertjes. Tijdens de halve finale N.K. in de Talentenklasse – het hoogste niveau in deze leeftijdscategorie – in Haarlem gaan zowel Sanne Groen ( 9) als Carlijn Blekkink (11) voor niets minder dan de ereplaatsen in de eindrangschikking. Als het even meezit is het voor beide meiden trouwens een opstapje richting de grote N.K.finale op 18 juni in Nijmegen. De ultieme droom van beide talenten is overigens deelname aan de Olympische Spelen van 2012. Om die doelstelling te verwezenlijken is een lenig lijf bepaald niet voldoende. Zonder een ijzeren discipline en een uit hetzelfde metaal samengesteld doorzettings- en incasseringsvermogen is de weg naar de turntop bij voorbaat een doodlopende weg. Al met al hebben de sportieve aspiraties van zowel Carlijn als Sanne ook de nodige impact op beide gezinnen. Alleen al de dagelijkse verplaatsingen naar het trainingscentrum in Heerenveen vergen de nodige afstemming en organisatie. "Zo lang onze kinderen echter met plezier op dit niveau turnen, hebben wij dat er voor over", benadrukt Henny Groen, de moeder van Sanne.

Dagelijks retourtje Friesland Eerste vereniging waar de meiden blijk gaven van bovenmodale fysieke mogelijkheden, was gymvereniging Weerdinge. Om het ontluikende turntalent in de juiste banen te leiden, sloten Carlijn en Sanne zich aansluitend aan bij Unido in Emmer-Compascuum, met meer topturnsters in de dop op de ledenlijst. Op initiatief van turntrainster Fonniek Huigen meldden Carlijn en Sanne zich pakweg drie, vier maanden later al in het Heerenveense trainingscentrum. Na een proeftijd van twee maanden was men ook daar overtuigd van beider talent. De trainingsfrequentie wordt daar trouwens langzamerhand opgebouwd. Elke leeftijdscategorie krijgt er een extra trainingsdag bij. "Op het ogenblik traint Sanne wekelijks vijf keer. Mijn dochter Carlijn nog eentje meer door een dubbele training op zaterdag", legt Anneke Blekkink uit. Om tijdig in Heerenveen te arriveren – de training begint om 16.00 uur en eindigt om 19.30 uur – krijgen de meiden een half uurtje vroeger vrijaf van hun Weerdinger basisschool. Beurtelings neemt een ouder het retourtje Friesland voor zijn/haar rekening.

Positieve effecten Buitenstaanders mogen dan soms vraagtekens zetten bij deze intensieve en ingrijpende trainingsaanpak en beweren dat topsport ten koste van het kind zou gaan, Anneke Blekkink en Henny Groen kijken daar geheel anders tegenaan. "Ze snappen schijnbaar niet dat de kinderen er heel bewust zelf voor kiezen. Onze dochters gaan gewoon voor het hoogst mogelijke in deze sport", aldus Henny Groen. Een bewering die Sanne en Carlijn volmondig beamen: "We hebben dit er allemaal voor over, omdat we graag mee willen meedoen aan de Olympische Spelen van 2012 en aan de Wereld Kampioenschappen. Volgens de moeders mag het dan zo zijn dat de dochters soms feestjes en andere leuke dingen moeten laten schieten, in hun visie levert de moeilijke weg richting topsport ook best de nodige positieve effecten op. "Ze leren te incasseren, het doorzettingsvermogen wordt sterk gestimuleerd, net als de discipline. En zich afreageren doen ze thuis", benadrukt Anneke Blekkink. Buiten de trainingen om onderscheidt Sanne en Carlijn overigens niets van hun leeftijdgenoten. "Onderweg naar Heerenveen is het in de auto altijd dikke lol, ’t is eigenlijk net een schoolreisje", vertelt Henny Groen.

Blessuregevoelig Als Carlijn vertelt over haar recente 3-daagse trainingskamp bij de vereniging Hazenkamp ( de club van o.a. de coryfeeรซn Verona v.d. Leur en Suzanne Harmers) in Nijmegen, straalt de voldoening er van af. "De training was heel leuk en gezellig. Ook heb ik geoefend op andere toestellen". Een soortgelijke turnstage beleefde Sanne in de herfstvakantie trouwens in Haarlem bij de vereniging Bato. Turnen mag dan een enerverende sport zijn, het is tevens een behoorlijk blessuregevoelige bezigheid. Zo had Sanne de afgelopen 8 maanden te maken met een pijnlijke knie. "Elke week krijg ik nog therapie, maar gelukkig heb ik laatste maand weer volledig mee kunnen doen". Wat Carlijn betreft is gekozen voor de preventieve weg. "Ze gaat regelmatig naar sportmasseur Jan Hiemstra om te voorkomen dat ze te maken krijgt met blessures", laat Anneke Blekkink weten.

Een gedachte over “Krantenartikel 'Nieuws en Zo'

  1. hoi
    leuk dat je het kranten artikel op je sait zet

    doei
    ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ˜ฆ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜› 8) 8) ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ฆ ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s